مفهوم تراست وهلدینگ

تاريخ : پنجشنبه 1392/10/19

مفهوم تراست وهلدینگ

تراست” چیست ؟

از اتحاد چند شرکت با اهداف یکسان که می تواند تولید کالای یکسان یا ارائه خدمات یکسان باشد به گونه ای که سهم عمده بازار را تامین می کنند ” تراست” می گویند با این فرض که در اینگونه شرکتها سهام شرکتهای عضو را به صورت امانت نگاه می دارند و البته مالکیت سهام هر شرکت مربوط به خود همان شرکت است و شرکتهای عضو یک “تراست” استقلال فنی و مالی و بازرگانی خود را از دست می دهند و زمام امور آنها در “تراست” قرار می گیرد ، وظیفه اصلی تراست کنترل شرکتهای عضو از طریق آرای سهامداران آن شرکتها و انتصاب مدیران و اعمال نظارت بر امور آنهاست به گونه ای که بیشترین سود برای “تراست” حاصل شود و در نهایت سود حاصله بین اعضاء تقسیم می شود .
 اگر چندین شرکت “تراست” اتحادیه تشکیل دهند به آن ” کنسرن”  گفته می شود . که اصولا در کشورهای صنعتی این” کنسرنها” دارای قدرت و تسلط زیادی هستند از نمونه های بارز این کنسرن ها می توان به دو مثال زیر اشاره کرد :

شرکت جنرال موتورز آمریکا : که از ادغام واحدهای خودرو سازی و ذوب آهن و لاستیک سازی و … تشکیل شده است و جالب آنکه منابع مالی مورد نیاز خود را از بانکها و موسسات مالی وابسته به خود تامین می سازد .

شرکت رویال داچ شل : در اصل این “کنسرن” عظیم نفتی در 2 کشور هلند و انگلستان تاسیس شده است که حتی یک حلقه چاه نفت در این دو کشور وجود ندارد !!

 ” هلدینگ ” چیست؟

شرکتهای “هلدینگ ” یا شرکتهای مادر برخلاف شرکتهای ” تراست” که در بالا در خصوص آنها مختصری توضیح ارائه شد ، مالک سهام شرکتهای تولیدی و یا خدماتی زیر گروه خود هستند و معمولا این سهام را تا حدی خریداری می نمایند که بتوانند برای آن شرکتها تصمیم گیری کنند ، همانطور که می دانید سهام داران ممتاز یک موسسه حق تصمیم گیری برای آن موسسه را ندارند و از این رو شرکت مادر با خرید نیمی از سهام عادی شرکت می تواند تصمیم گیری آن را بر عهره گیرد .

در شرکتهای هلدینگ ، شرکتهای تابعه استقلال حقوقی خود را تا حد زیادی حفظ می کنند اما استقلال مالی آنها به کلی از بین می رود و ممکن است بنا بر صلاح دید مالک آنها سیاستهای داخلی آنها نیز دستخوش تغییراتی گردد .

از جمله سرشناس ترین شرکتهای هلدینگ می توان به شرکت نوکیا ، سامسونگ ، ال جی و … اشاره نمود .

شاید بتوان گفت منبع تولد شرکتهای هلدینگ شرکت جنرال الکتریک بود که دارای 170 شرکت مختلف که همه توسط دفتر مرکزی و 10 مدیر ارشد که مستقیما پاسخ گوی مدیر عامل بودند ، اداره می شدند .
قبل از پیدایش مفهوم هلدینگ دیده شده بود که قیمت سهام تعدادی از این شرکتهای تابعه جنرال الکتریک با هم بالا و پایین می شوند پس باید دارای وابستگیهای از لحاظ صنعت و تولید و اشتراکاتی بابت سود و زیان باشند و همین امر باعث پیدایش شرکتهای هلدینگ شد .

برچسب‌ها: تراست, هلدینگ, سهام, سهام دار

ارسال توسط رويا خلخالی