مروري بر تحقيقات تاثیر عدالت سازماني بر استرس شغلی

تاریخ درج مقاله : دیروز , 01 دی 1392

نویسندگان:

امیر سیدی

استادیار گروه مدیریت، موسسه ی آموزش عالی کار واحد خرم دره،
amir_seyedi@yahoo.com

بهاره حبیبی
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، موسسه ی آموزش عالی کار واحد خرم دره، 

bahareh.habibi1391@yahoo.com 

TMBAچكيده   
     عوامل متعددی وجود دارد که استرس شغلی کارکنان در یک سازمان را تحت تاثیر قرار می دهد. تاثیر عدالت سازمانی بر استرس شغلی، از موضوعات بسیار مهمی است كه در سال هاي اخير توجه محققين حوزه ی عدالت سازمانی را به خود جلب كرده است. در مقاله ي حاضر، مروري بر تحقيقات انجام شده ي قبلي در زمينه ي رابطه ي عدالت سازماني و استرس شغلی انجام مي شود. به اين منظور ابتدا مفاهیم مربوط به عدالت سازماني و استرس شغلی با تاکید بر تاریخچه ی آنها تشریح  می شود. سپس تحقيقات انجام يافته در مورد رابطه ي عدالت سازماني و استرس شغلی بیان مي گردند و به بحث و بررسي بر روي آنها پرداخته مي شود. اين مطالعه، با بررسي مدل رابطه ي بین ابعاد مختلف عدالت سازماني و استرس شغلی، ابزار مناسبي را براي محققان جهت شناخت كامل تر اين رابطه و انجام تحقیقات آینده، فراهم مي كند و همچنین مدلی را جهت تحقیقات آتی در حوزه ی استرس شغلی، پیشنهاد می نماید. به طور كلي، نتایج تحقيق حاکی از این است که احساس عدالت سازمانی، نقش مثبت و پیش بینی کننده ای را در کاهش استرس شغلی کارکنان دارد.

مقدمه :
     استرس یا فشار عصبی از مسائل بسیار حاد در سازمان های امروزی می باشد که سلامت جسمی و روانی نیروی کار را به خطر انداخته و هزینه سنگینی را به سازمان ها وارد می کند. گروهی از صاحب نظران رفتار سازمانی، استرس ناشی از شغل را بیماری شایع قرن نامگذاری کرده اند. به نظر می رسد که دوران حاضر زمان اوج استرس ها باشد که در آن انسان بیش از هر عصر دیگری در معرض عوامل استرس زا قرار گرفته و مسائل زیادی از هر طرف او را احاطه کرده است. استرس نقطه شروع ابتلا به افسردگی است که می تواند بر سلامت جسم و روح انسان تأثیر بگذارد. از این رو شناخت عوامل استرس زا و آنچه را که برای کاهش این عوامل می توان انجام داد دارای اهمیت است. تحقیقات نشان می دهد که در زندگي همه ی افرادي كه داراي شغل هستند استرس وجود دارد و به گونه هاي مختلف در آنها بروز مي كند. استرس شغلي  تاثير مستقيمي بر پيدايش مشكلات رواني دارد. فشار عصبي در سازمان همچون آفتي نيروها را تحليل داده و فعاليت ها و تلاش ها را با شکست مواجه مي سازد؛ به طوريكه سالانه سرمايه هاي هنگفتي به علت فقدان سلامت جسماني رواني كاركنان، كاهش كارايي آنان و ترك شغل و تغيير شغل در نتیجه ی استرس شغلي، از بین مي رود. در برخی از تحقیقات نشان داده شده است که بین استرس شغلی و خشنودی شغلی کارکنان رابطه ی معنی‌دار و منفی وجود دارد و رابطه ی بین‌ استرس شغلی و سلامت روان معنی‌دار و منفی می باشد. همبستگی بین خشنودی شغلی و سلامت روان معنی‌دار و مثبت می باشد. بررسی ها نشان داده است که در شرایط پر استرس، افراد دارای سرسختی بالا بیش از افراد دارای سرسختی پایین، از خشنودی شغلی و سلامت روان برخوردارند. همچنین افراد دارای حمایت اجتماعی بالا بیش از افراد دارای حمایت‌ اجتماعی پایین از خشنودی شغلی برخوردارند؛ اما از نظر سلامت روان تفاوتی میان آنها مشاهده نمی شود. ‌
     عدالت سازماني   كه شامل ادراك از منصفانه بودن پرداخت ها، برابري در رويه هاي سازماني و منصفانه بودن رفتارهاي بين شخصي در يك سازمان مي باشد، می تواند نقش مهمي در تشويق و توسعه ي رفتار شهروندي سازماني دارد و رعايت عدالت، يكي از مهمترين عوامل مؤثر بر بقاي سازمان و حفظ سلامت آن در بلند مدت است. یکی از مهم ترین پیامدهای عدالت سازمانی که اخیراً مورد توجه قرارگرفته است، کاهش استرس سازمانی مي باشد. نتيجه ي تحقيقات نشان داده است كه مدیران و سرپرستان واحدهایی که اصول عدالت سازمانی را طی دوره های آموزشی فرا گرفته اند، از نظر زیردستان بیشتر به عنوان افرادی عادل و منصف ارزیابی شده اند. بعضي از دانشمندان معتقدند کارکنانی که احساس نابرابری می کنند، با واکنش های منفی از جمله امتناع از تلاش، کم کاری و در شکل حاد آن، استعفا از کار به این نابرابری پاسخ می دهند. عدالت سازمانی و حیطه های مختلف آن شامل عدالت توزیعی، رویه ای و تعاملی پیش-بینی کننده ي بسیاری از پارامترهای سازمانی مانند غیبت، ترک شغل، تعهد سازمانی و … هستند. به ويژه هنگامي كه نيل به ثبات پويا در شمار اهداف مديران قرار مي گيرد، رعايت عدالت يكي از الزامات سياسي رفتار سازماني به شمار مي رود، زيرا رعايت عدالت، موجب افزايش احساس تعلق خاطر، وفاداري و اعتماد افراد به سازمان مي شود و بر سرمايه ی انساني و اجتماعي سازمان مي افزايد.

 

دانلود مقاله با لینک مستقیم

در صورت عدم امکان دانلود کلیک راست کرده و Save Target As  را انتخاب کنید.